erp-sisteminizi-degistirme-zamaninin-geldigini-nasil-anlarsiniz-2987.jpeg

 

ERP Sisteminizi Değiştirme Zamanının Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

Kurumunuz, ister kendi geliştirdiğiniz uygulamaları, ister belirli ihtiyaçlar için tasarlanmış veya genel bir ERP sistemini kullanıyor olsun, kuruluşunuzun yeni bir ERP yazılımına geçmesinin birkaç nedeni olabilir.

Kuruluşunuzun yeni bir ERP sistemine ihtiyacı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olmak için, sizin için bazı önemli nedenleri sıraladık.

Sisteminiz Artık size Yetmiyor Olabilir.

ERP sisteminizi değiştirmenizin nedenleri arasında en dramatik olanı kurumunuzdaki yöneticilerin artık size yetmediğini fark ettikleri zaman yaşanır. Bunun arkasında birkaç neden vardır:

İş Süreçleriniz Değişmiş Olabilir.

Mevcut sisteminizin desteklediği iş süreçlerinizde değişim olduysa, kullanıcılar da günlük işlerini yerine getirmek için geçici çözümlere yönelmiş olabilirler. Geçici çözümler ise verimsizliklere neden olur ve yüksek maliyetler ile mutsuz çalışanlar yaratabilir.
Kuruluşunuz Dijital Dönüşüm Sürecine Başlamış Olabilir.
Bir kuruluş BT altyapısını bulut tabanlı bir yapıya dönüştürmeye karar verdiğinde, kullanılan çoğu uygulama ileri seviye bir upgrade (sürüm yükseltme) veya değişim gerektirir.
Dijital dönüşümle ilgili bir diğer değişim de, yardımcı işlevleri yerine getirmek için yeni, modern uygulamalar edinmektir. Bu durumda yeni bir sisteme geçmek, büyük olasılıkla tüm özel arayüzleri oluşturmaktan daha verimli ve yararlı olacaktır.

İşletmeniz Büyüyorsa
ERP sistemleri kurumların büyüklüklerine göre segmente olurlar. Bazı ERP üreticilerinin çözüm ailesinde kurum büyüklüğüne göre önerdiği farklı ERP ürünleri vardır.

KOBİ’ler için inşa edilmiş ERP sistemleri ile büyük kurumlar için inşa edilmiş ERP sistemlerinin çözüm kapsamı farklılık gösterir. Kurumunuz zaman içinde önemli ölçüde genişlediyse, sisteminizi de buna uygun olarak genişletmeniz gerekebilir.

ERP sisteminizi genişletmeye yönelik ihtiyacınızı gösteren bazı işaretler:
Mevcut Sisteminizin Performansı Azaldıysa

Artan işlem hacmi nedeniyle, bazı ERP çözümleri mimarilerine bağlı olarak yavaşlayabilir. Bu durum, normalden daha uzun süren raporlar ile veya işler tamamlanamadığında sizin için iyice görünür hale gelecektir.

Kullanıcılar Sorunlar ve Kesintilerle Karşılaşıyorsa
Kullanıcılar size sürekli olarak kesinti ve sorunları bildiriyorsa, ERP sisteminiz muhtemelen artık iş taleplerini karşılayamıyordur.

Bu nedenle yeni bir ERP çözümü implemente ederken, performans gereksinimlerine ve yük testlerine özellikle dikkat etmek akıllıca olur.

ERP Maliyetlerinizi Düşürmek İçin

Kuruluşunuz şu anda özel uygulamalar için ek ücretler ödüyorsa, yeni ERP yazılımı uygulamak, iş süreçlerinizi endüstri standartlarıyla yeniden değerlendirmenize ve özel uygulamalar yerine sistemin hazır özelliklerini kullanmanıza olanak tanıyacaktır.

Mevcut ERP Sisteminizin Sürümünü Yükseltmek

Yeni bir ERP sisteminin tercih edilmesinin bir başka nedeni de yazılım güncellemesine duyulan ihtiyaçtır. ERP üreticileri bir ürünün tüm sürümlerini süresiz olarak destekleyemez, bundan dolayı belirli dönemlerde sürüm yükseltmeler gündeme gelir. ERP’nizin kullanım ömrünün sonuna doğru yaklaşan bir sürümüne sahipseniz, ERP seçiminizi, ihtiyaçlarınıza daha uygun olan bir sürüme geçiş yönünde veya yeni bir ERP’ye geçmek yönünde yapmak için doğru zamandır.

Düzenli ve sistematik ürün güncellemeleri, ERP sistemlerinin gelişimi için çok önemlidir. Bunların olmaması sizin gelişiminizi de engeller. ERP tedarikçiniz yazılımı desteklemeyi veya geliştirmeyi durdurduysa mümkün olan en kısa sürede yeni bir ERP ile kaldığınız yerden yolunuza devam etmelisiniz.

Bir ERP sistemi tedarikçisi ile bir kullanıcı şirket arasındaki ilişki evlilik gibidir ve ancak sağlıklı bir ilişki kurulabilmesi halinde her iki taraf da mutlu olabilir. Bununla birlikte, eğer herhangi bir taraf sözünü tutmazsa örneğin ERP tedarikçisi, yıllık versiyon upgrade (sürüm yükseltme) ücretlerini ani şekilde yükseltir; ihtiyaç duyulduğunda veya zamanında teknik destek vermezse, buna karşın ERP kullanıcısı kurum proje için gerekli olan zamanı ve eforu harcamazsa eninde sonunda bu ilişkide geri dönülemeyecek kadar problemler oluşmaya başlayacaktır. Buna çok dikkat edilmesi gerekir.

Raporlama İhtiyacınız İçin

Eskiden, tüm raporlama ihtiyaçlarınız için ERP sistemlerindeki verilere erişmek gerçekten zordu ve daha iyi bir raporlama çözümüne geçmek, ERP’nizi değiştirmek için geçerli bir nedendi. İlişkisel veri tabanlarının, OLAP küplerindeki gelişmelerin, iş zekasının ve sayısız raporlama seçeneklerinin benimsenmesine rağmen, iş dünyasındaki büyük şikayetlerden biri halen rapor almanın zorluklarıdır.

Bu da, halen yeni bir ERP’ye geçiş için geçerli bir neden olarak karşımızda ancak, herhangi bir ERP ile çalışacak birçok kapsamlı raporlama çözümünün de olduğunu unutmayalım.