e-ihracatta-gumruk-vergisi-muafiyeti-ve-faydalanma-yollari-8076.jpg

Avrupa’da perakende internet alışverişinin %71’i sınır ötesinden yapılıyor. 28 AB ülkesinde hane halkının %85’inde hızlı internet kullanımı var. Özellikle çalışan, aktif yaş grubundaki kesimin özel kullanımları için internetten ürün ve hizmet alışverişi oranı ise %57. Bu rakamlar gümrük vergisi muafiyeti fırsatlarının büyüklüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor.

Avrupa’da hazır giyim ürün gruplarında, 22 avroya kadar olan gönderilerde gümrük vergisi ve yurt dışı KDV ödenmediğinden bu ürün grubu, hem e-ihracat gönderisi hem de sınır ötesinden en çok tercih edilen alışveriş kategorisi olarak öne çıkıyor. Avrupalı tüketiciler için, geniş ürün yelpazesi ve fiyat hassasiyetine önem verildiği takdirde, bu pazarda yer edinilebilir. Gümrük vergisi muafiyeti konusunda detaylara geçelim şimdi.

RUSYA VE UKRAYNA’DAKİ GÜMRÜK VERGİSİ FIRSATLARI

Fırsatlar yüksek alım gücüyle en çok Avrupa’da kendini gösteriyor. Avrupa dışındaki diğer ülkelere bakarsak, bir çoğunda gümrük muafiyetinin daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu ülkelerin başında ithal ürünlerin revaçta olduğu yanı başımızdaki Rusya, dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ülkelerinden biri. 2017 yılında Rusya’da e-ticaret hacmi 27 milyar dolara ulaştı.

Rusya’da yapılan online alışverişlerin her 3 tanesinden 1’i sınır ötesinden yapılıyor. Rusya’ya gönderdiğiniz 1.000 avroya kadar olan siparişlerde gümrük vergisi ve yurt dışı KDV’den muaf olunuyor. Bu da özellikle deri, kürk gibi pahalı ürünlerin e-ihracatını yapan firmalar için daha karlı satışlar anlamına geliyor.

 

Rusya gibi Ukrayna’da da tüketiciler arasında sınır ötesi online alışverişin popülaritesini hızla artıyor. Üstelik gümrük vergisi ve yurt dışı KDV muafiyetinin günlük 150 avroya kadar olması tüketicilerin alışveriş sıklığını artırarak Ukrayna’da sınır ötesi satışlarını cazip hale getiriyor.

AMERİKA’DA HER 10 KİŞİDEN 8’İ SINIR ÖTESİNDEN ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Amerika, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerden biri olarak sınır ötesi online alışverişte de önde gelen pazarlardan biri konumunda. Amerika’ya e-ihracat gönderileriniz için 800 dolara kadar olan gönderilerde gümrük vergisi ve yurt dışı KDV ödenmiyor. Amerika’da her 10 kişiden 8’inin sınır ötesinden alışveriş yaptığını dikkate alırsak, Amerika’nın e-ihracat için ne kadar önemli bir pazar olduğunu görmüş oluruz. 

Azerbaycan pazarına bakıldığında, ülkede büyük e-ticaret sitelerinin olmaması tüketicileri yurtdışı alışveriş sitelerine yönlendirdiği görülmekte. Aylık 500 avro altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve yurt dışı KDV alınmaması Azerbaycan’ı e-ihracat yapmak isteyen firmalar için büyük bir niş pazar haline getiriyor. İyi kurgulanmış bir e-ticaret sitesiyle tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda ürünleri Azerbaycan pazarına sunmak mantıklı bir girişim olacaktır. 

KÖRFEZ ÜLKELERİ LÜKS GİYİM, KOZMETİK VE GELENEKSEL ÜRÜNLERE TALEP GÖSTERİYOR

Körfez ülkelerinin son zamanlarda Türkiye’deki ürünlere olan ilgisinin giderek artması e-ihracatı da bu yöne doğru çekiyor. Körfez ülkelerindeki tüketiciler daha çok lüks giyim, kozmetik ve geleneksel ürünlere talep gösteriyor. Körfez ülkelerinde, 270 dolar altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve yurt dışı KDV muafiyeti, bu kategorideki ürünleri değerlendirme fırsatını öne çıkarıyor.

 

Gümrük muafiyetleri ile birlikte müşterilere KDV’siz fatura kesip ihracatta sağlanan KDV iadesinden yararlanılabilir. Özel bankalar ve devletin verdiği özel ihracatçı kredilerinden ya da ihracatçı teşviklerinden de faydalanabilirsiniz. Bu da gönderilerinize daha az maliyet imkanı vererek, daha çok kâr etmenizi sağlar. Gümrük muafiyeti kapsamında yer alan tutarın altında göndereceğiniz siparişler için sadece ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) oluşturmanız yeterli.